Menu

Den skandinaviska designen

Det klassiska skandinavska köket är allt annat än mörkt. Här låter man solen tränga in så mycket som möjligt och använder sig mer än gärna av flera ljuskällor. Designen som vi har i svenska kök är väldigt populär runt om i hela världen och många människor älskar kontrasten mellan natur och minimalistiskt.

Att inreda med skandinavisk design är mycket modernt och känns nästan alltid rätt i tiden. Köken består mer än gärna av ljusa träslag, t.ex. furu och formerna som man ser är rena. Man satsar även väldigt mycket på fria ytor och ser därför till att ha många arbetsbänkar att använda sig av. Man kan med andra ord säga att det skandinaviska köket är väldigt funktionellt på många sätt, samtidigt som det har en otroligt snygg design.

Förutom just ljusa träslag finns det mycket annat i denna inrednings- och designstil som är av ljusare toner. Man jobbar väldigt mycket med färgen vit och slänger gärna in detaljer i rostfritt stål. Rostfritt stål är enkelt att sköta om och med rätt typ av rengöring ger den rena och rostfria ytan ett modernt intryck och en skarp kontrast.

Vill man satsa på denna design finns det några saker som man ska satsa på!

  • Satsa på stora och öppna ytor när det kommer till t.ex. golv och arbetsbänkar.
  • Björk eller bok är två träslag som gör sig ypperligt som bänkskivor eller t.ex. till dina köksluckor.
  • Skapa en känsla av tid och rum och satsa på vita väggar.
  • Dekorationerna i det skandinaviska köket bör man inte överdekorera med. Välj en mysig fårfäll, någon snygg vas eller konstglas att ha i fönstret eller kanske en snygg matta på golvet. I detta kök är less verkligen more.
  • Satsa på rätt typ av belysning i ditt kök. En stark taklampa ger ett kallt och opersonligt intryck. Välj hellre mycket punktbelysning, t.ex. spotlights.