Menu

Skapa ett mysigt kök

Köket är hemmets hjärta. Här lagar man mat, samlas tillsammans med vänner och familj eller bara avnjuter en god söndagsfrukost i lugn och ro. För att köket ska bli en hemtrevlig plats behöver man lägga lika mycket energi på att inreda köket, som för resten av hemmet.

Utan någon form av textilier eller inredningsdetaljer brukar de allra flesta kök se väldigt kalla och sterila ut. Mysighetskänslan är inte det minsta närvarande, men det finns små knep man kan använda sig av för att få till den rätta känslan även här.

Ett smart och mycket enkelt sätt att få till ett mysigare kök är att använda sig av levande material som t.ex. trä. Trä har en tendens att mjuka upp och ge ett mer värmande och mysigt intryck. Vill man ta enklaste vägen kan man använda sig av ramar eller t.ex. växter i fönstret, men man kan också byta ut bänkskivor till t.ex. oljad ek, den traditionella furun eller varför inte ett mörkare träslag som valnöt.

En annan sak som kan förändra känslan i ett helt kök är att använda sig av mjuka färger. De flesta kök och köksluckor är målade i vitt eller grått, men denna färg ger gärna det stela intryck som man vill undvika. Det kan vara ett stort projekt att ta fram redskap och måla om hela kökets väggar, men om man har tid och ork så kan en ommålning av köksluckorna vara väl rekommenderat. Kom ihåg att satsa på en mjuk färg som känns behaglig och undvik alltför mörka färger. Även om man vill få till en mjukare ton är det få som vill att köket ska kännas mindre och trångt, vilket är just den effekt som mörka toner kan ha.

Även ommålning av köksluckor kan naturligtvis kännas som ett alldeles för stort projekt. I dessa fall kan man ta in mjuka färger i form av tyger, gardiner, mattor, krukor eller t.ex. färgen på lampskärmar.